Jeff Wayne
Jeff Wayne heeft zijn musical versie van the War of the Worlds de afgelopen 40 jaar aangescherpt. Dus het is geen verrassing dat de huidige incarnatie ongelooflijk soepel en gelikt is. Het bevat ook meer multimedia-elementen dan bijna elke andere show die ooit voor het toneel is ontwikkeld.
Om de ervaring te beschrijven als spectaculair is nauwelijks een indicatie van een avond die lijkt te zijn samengesteld. Alsof de kosten geen rol spelen en bedoeld is om de geest op zoveel verschillende, gelijktijdige manieren op te blazen.
Velen zullen bij de Dominion aankomen en verwachten een veredeld rockconcert uit de jaren zeventig, gekruid met postmoderne technologie.
War of the Worlds Cast
Zij zullen niet teleurgesteld worden door de combinatie van Jeff Wayne die een tweestemmige orkest dirigeert. Rechts op het podium staat The Black Smoke Band. Een uit de kluiten gewassen rockgroep met veel gitaren, maar zonder twijfel bekwaam van onder tot boven. Tegenover hen staan The Ulladubulla strings, een volledig vrouwelijk strijkersteam van gelijke virtuositeit. De ongewone mix is goed in balans met de zangers dankzij een slim opgebouwde versterking.
Zij ondersteunen een grote cast van artiesten onder leiding van een stroom bekende sterren. Bovenaan de lijst staat Wayne’s oude medewerker David Essex. Hij zingt nog steeds uitstekend ter ondersteuning van degenen met grotere rollen onder leiding van Michael Praed. Die de vertellende rol van de journalist deelt. Madalena Alberto als zijn verloofde Carrie en Jimmy Nail die een pastoor speelt die gek wordt gemaakt door gebeurtenissen. Die niet alleen buiten zijn macht liggen maar ook, zo zou hij kunnen aanvoelen, die van zijn heerlijke schepper.
Muziek
De muziek, die voor het eerst het daglicht zag in 1976, is allemaal van het rockgenre en gaat van arenaklassiekers zoals de ouverture. “The Eve of the War”, die maar blijft terugkomen om ons te herinneren aan zijn aanstekelijke virtuositeit tot ballads (rustig nummer met een melancholische tekst). Waarvan de beroemdste en meest aangrijpende “Forever Autumn” is.
Daniel Bedingfield als The Artilleryman biedt verreweg de sterkste stem van de avond door een lied voor het einde van de wereld te zingen, “Brave New World”.
War of the Worlds Rockopera
Wayne schreef zijn levendige rockopera, die sindsdien over de hele wereld toert. Om zijn visie op The War of the Worlds te belichten en de nachtmerrieachtige gevolgen wanneer Mars te heet wordt en een kleine groep van zijn bewoners de aarde binnenvalt.
Orson Welles is er met zijn radioversie misschien in geslaagd het kleine Amerika ervan te overtuigen dat de gebeurtenis echt was. Maar Jeff Wayne blijft niet ver achter, mede dankzij de visuele en auditieve speciale effecten van regisseur Bob Tomson en een ontwerpteam met Rick Lipson, Gary McCann, Tim Oliver en Dan Samson.
Visuele hoogtepunten
Ze combineren alles van prachtige computer gegenereerde beelden tot film, modellen van marsmannetjes. Die er eerlijk gezegd iets te zoet uitzien om de gewenste impact te hebben. En een van de beste lichtshows die je in het rockcircuit of in een theater kunt tegenkomen.
Met het orkest aan de achterkant van het podium blijft er een relatief kleine ruimte over voor de acteurs. Die ons eerst allemaal meenemen naar het Victoriaanse Surrey en Londen rond 1898 voordat ze fysiek theater. Rechttoe rechtaan acteren en een door Liam Steel gechoreografeerde dans. Die balletachtig kan zijn gebruiken om de gevolgen van de Marsinvasie te tonen.
Vertellersrol
Eerder in de recensie werd Michael Praed aangewezen als de helft van de vertellersrol George Herbert. De andere rol komt toe aan Liam Neeson die op een groot scherm geprojecteerd wordt om de verdorvenheden te beschrijven die het arme Londen te verduren krijgt van de monsterlijke. Brandbommen werpende Marsmannetjes in een rol die jarenlang door Richard Burton werd ingenomen. Neeson bereikt deze keer een soortgelijke ernst en grindstem.
Resumerend op War of the Worlds
Het verhaal van Herbert George Wells blijft meer dan een eeuw nadat het is geschreven een immense kracht bezitten en krijgt een moderne draai die werkelijk angstaanjagend is.
Wat de milde, zelfverwennende voorstelling van 2¾ uur onvergetelijk maakt, is niet alleen de beproefde en bekende score die wordt gebracht door een groep populaire sterren. Maar ook de investering in de allernieuwste moderne technologie. Zodat het spektakel voldoet aan de hoop en verwachtingen van degenen die bereid zijn 99 pond neer te tellen voor de duurste kaartjes.
Dit is misschien niet het goedkoopste avondje uit in de stad. Maar Jeff Wayne’s Musical Versie of the War of the Worlds zal lang in het geheugen gegrift blijven van degenen die bereid zijn de sprong te wagen.
Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Wayne%27s_Musical_Version_of_The_War_of_the_Worlds#/media/File:WayneTWOTW.jpg Fair use licentie