Na 20 jaar afscheid dubbelkwartet Kulder

Kulder afscheid!

In 1985 werd op 7 oktober een kennismakingsbijeenkomst gehouden op initiatief van Marc Bogaers, arrangeur, componist, zanger en dirigent (naast zijn dagelijkse werk bij het GAK) met een twaalftal “oude bekenden” uit vroegere koren of daar weer bekenden van. Alle huidige zangers van Kulder waren daar toen al bij m.u.v. de alt Marion van der Burght, die ‘pas’ tien jaar bij de groep zit.

Grappig is het om nu de notulen van die bijeenkomst terug te lezen. Zoals de frase over de repertoirekeuze: “…zal bestaan uit close harmony en het nederlandse volkslied….”. Kulder heeft in die twintig jaar veel gezongen, maar weinig close harmony en nog minder nederlandse volksliederen ! Al snel werd het repertoire gevuld met parodieën op klassieke melodieën, pastiches van tango’s of Oostenrijkse dirndlmuziek en andere cabareteske muziekstukken in Nederlands, Engels of zonder woorden. Daarnaast doken er ook steeds meer barbershops en catchy popsongs op in het repertoire. En dat alles zelf geschreven, zelf gearrangeerd dan wel zorgvuldig zelf gejat !

Van de mogelijkheid van “..eventuele pianobegeleiding..” door “.. in eerste instantie John ”
en “.. in tweede instantie Henri..” werd nimmer gebruik gemaakt. Het werd a capella !
Waar in het begin nog wél gebruik van werd gemaakt was van “..blauwe 23-rings multomappen..”.
Immers: “De muziek zal in plastic insteekmappen worden verstrekt, zodat de muziek netjes blijft en niet gaat uitscheuren.” Om je te bescheuren ! De mappen werden aan de kant gedaan, toen bleek, dat ze een belemmering vormden voor een verdere uitbouw van de scenische mogelijkheden van de groep. Ook sommige zangers werden aan de kant gedaan of maakten zich (zang technisch) van kant.

Bij het eerste lustrum, gevierd in Villa De Vier Jaargetijden, stond er dan ook een ander Kulder, een volwassen a capella dubbelkwartet in theatrale uitrusting, met zonder muziekmappen, waarin ook de vier mannen nog apart als barbershopkwartet optraden.

Vanaf die tijd groeide Kulder uit tot een bekend ensemble in Midden Brabant, graag gezien ook bij andere koren. Elk klein en groot podium in Tilburg heeft Kulder inmiddels bezongen en ook schouwburgen en andere podia in Rijswijk, Utrecht of Groningen werden bespeeld, waarbij incidenteel ook werd opgetreden met een big band of de bekende Belgische folkgroep Laïs.
En dat niet alleen “..op verzoek..” “..echter niet op eigen initiatief…” zoals de notulen uit ’85 vermelden ! Elke paar jaar zette Kulder een nieuwe voorstelling op de planken, waaruit bij gelegenheidsoptredens vrijelijk geput kon worden.

En nu diepte Kulder dus op 22 januari 2005 voor de laatste keer uit dit schier eindeloze repertoire een allerlaatste gelegenheidsvoorstelling op.

Kort nadat Marc Bogaers zijn 25-jarig jubileum als dirigent vierde met een groot concert in de Tilburgse Concertzaal, komt er nu een definitief einde aan zijn zangcarrière in Midden Brabant.

20 jaar Kulder, 25 jaar Marc: het is mooi geweest !

Na 20 jaar afscheid dubbelkwartet Kulder
Schuiven naar boven