Tarzan De Musical

Tarzan. Wat een geweldige musical.

Tarzan de musical. Het verhaal begint timide: Een jongetje, dat in het begin van de 20e eeuw met zijn ouders op zee, schipbreuk lijdt voor de westkust van Afrika. Blijft alleen achter nadat de ouders van het jongetje zijn gedood door een luipaard. Een verzorgende gorilla genaamd Kala, wiens eigen kind door hetzelfde luipaard is meegenomen, vindt de jongen en verzorgt hem als haar eigen kind.

Tarzan en zijn jonge jaren

Dit valt niet goed bij Korchak, haar partner en leider van de gorillastam, die waarschuwt dat de jongen anders is dan zij en tot problemen en verdriet zal leiden. Desondanks voedt Kala: Tarzan op totdat Korchak hem uit de gemeenschap zet omdat hij een speer heeft gemaakt die volgens Korchak bedoeld is om gorilla’s kwaad te doen.

Jaren gaan voorbij, en de jongvolwassen Tarzan voelt zich aangetrokken tot een jonge Engelse avonturier, Jane Porter. Die de Afrikaanse jungle verkent met haar vader en een huurling en gids genaamd Clayton. Geïntrigeerd door zowel de aapmens als de gorilla’s. Die voorheen niet door Europeanen waren ontdekt, leidt Jane; Tarzan ongewild in een val die Clayton heeft opgezet om geketende gorilla’s terug naar Nederland te brengen.

De musical

Hoogtepunten: Tarzan de musical van de Amerikaanse schrijver David Henry Hwang en de Nederlandse vertaling door Martine Bijl verscheen precies 15 jaar geleden. In 1914, voor het eerst in boekvorm. Sindsdien is het een icoon in de Amerikaanse literatuur geworden door film- en tv-bewerkingen, stripboeken en zelfs een Disney animatie-tekenfilmversie in 1999. Het oorspronkelijke verhaal en de Disney tekenfilm vormden de basis voor de Amerikaanse Broadway musical die in 2007 in première ging en in 2008 werd afgesloten.

De debuutpresentatie van Schouwburg Tilburg is een technisch hoogstandje dat theaterbezoekers zeker zal vermaken met een live-action versie van de Disney-animatiefilm.

Er zijn kindermusicals en er zijn familiemusicals en Tarzan valt meer in de eerste categorie. Hoewel sommige verhalen alle leeftijden kunnen aanspreken. Kan de muzikale versie van Tarzan eentonig en onopvallend zijn, met name door het simplistische boek van David Henry Hwang en de soms ploeterende teksten van Phil Collins. De waarheid is echter dat aan het eind van de twee uur durende show veel kinderen met grote ogen, duidelijk geboeid waren door wat ze hadden gezien en gehoord.

Kostuums

De verfijnd ontworpen gorillakostuums voor Tarzan de musical, van kostuumontwerper David Brian Brown die de acteurs sieren. Gaan mooi samen met de vloeiende, elegante choreografie van Sergio Trujillo. Beide zijn van cruciaal belang, want kostuums en choreografie vormen het decor voor het verhaal van de menselijke jongen die opgroeit in een gemeenschap van gorilla’s. Onder de scherpzinnige regie van Bob Crowley zijn de apenfiguren waardig en aangrijpend in hun familierol.

Muziek van Tarzan de musical

De muziek van Collins is eigenlijk heel goed, met een levendige, popachtige uitstraling en een aantal ontroerende teksten. Vooral in het Oscar winnende nummer ‘You’ll Be in My Heart’ en het ontroerende ‘Sure As Sun Turns to Moon’. De eerste gezongen door Kala voor Tarzan en de tweede een lieflijk en ironisch duet van Kala en Korchak.

De echte kracht van Schouwburg Tilburg’s productie is het technische werk. Het door Ivo Coveney ontworpen decor is een prachtig geheel van touwen en planken. In een zee van groene tinten die de indruk wekken van een jungle van hoge, dikke bomen, fraai verlicht door de verlichting van Seth Jackson.

Tarzan de musical, de Cast

Jeroen Phaff is een sterke en meeslepende kracht als de onverschrokken leider Korchak. Maar hij kan ook Korchaks kwetsbare kant laten zien in zijn liefdevolle relatie met Kala. Phaff heeft ook een dynamische zangstem, iets wat hij deelt met Chaira Borderslee. Wiens Kala een geruststellende moederlijke troost is voor Tarzan en een gelijke voor Korchak.

Ralf Mackenbach en Peter de Kroon verrukken het publiek als respectievelijk de jonge Tarzan en zijn vriend Tark. Clayton Peroti speelt de volwassen Tark als een wijze collega.

In de titelrol ziet Ron Link eruit als de fitte en gespierde Tarzan en heeft hij een gemakkelijke stijl die goed werkt in Tartaglia’s versie. Chantal Janzen is een lust voor het oog als Jane. De progressieve Engelse vrouw die met de schurkachtige Clayton redetwist over de rechten van de gorilla’s.

Lokale favorieten Hans Ligtvoet en Arie Rustenburg vertolken respectievelijk Jane’s liefhebbende vader: Professor Porter en de hufterige gids Clayton, hoewel ze niet veel kunnen doen met Ligtvoet’s stugge en vlakke dialoog. Joanne Telesford valt op door haar lenige, ballet achtige vertolking van het dodelijke luipaard.

De theaterbezoekers op de openingsavond leken zich prima te vermaken, wat terecht is voor een voorstelling. Maar sommigen van ons hebben het niet zo op deze Tarzan de musical.

Tarzan De Musical
Schuiven naar boven