On Your Feet! De Musical

On your Feet! De Musical van Emilio- en Gloria Estefan.

Acht jaar nadat ‘On Your Feet!’ zich voor het eerst een weg naar Broadway baande, is de musical van Gloria Estefan ‘Queen of Latin Pop’ en Emilio Estefan. Nu aangekomen bij het Tilburgse theater voor een levendige première die niet alleen speelt als een heruitvinding. Maar eerder als de enscenering die altijd de bedoeling was.

De jonge jaren van Gloria

Als Gloria bewandelt Vajèn van den Bosch behendig de weg van schaapachtige ster tot wereldicoon terwijl ze hits als: ‘Anything for You’, ‘Rhythm Is Gonna Get You’ en ‘1-2-3’ ten gehore brengt. Jim Bakkum, die Emilio vertolkt met een evenwichtig brouwsel van openlijk charisma en onderliggende intensiteit. Deelt de charismatische showstopper ‘If I Never Got to Tell You’ met Nurlaila Karim, een uitblinker als Gloria’s bittere moeder. Ellen Evers haalt het beste uit haar repertoire als Gloria’s grootmoeder. En Talita Angwarmasse charmeert in een vluchtige maar ontroerende verschijning als een jongere Gloria.

Hoewel niet-Spaanssprekende wellicht moeite hebben om de liedteksten te volgen. Is dat van weinig belang voor een voorstelling die meer spektakel dan verhaal is. Wat dat betreft levert regisseur en choreograaf Andy Senor. Die de regisseur en choreograaf Marcos Santana speelde in de Nederlandse-versie van de show. Te midden van Kenneth Posner’s oogverblindende belichting, Sergio Trujillo’s meeslepende projecties en Esosa’s snoepjeskleurige kostuums. Laat Senor zijn omvangrijke ensemble schitteren met onstuimige danspauzes (op nummers als “Tradición”, “Cuba Libre” en “Conga”) en droomachtige afleidingen.

Miami Sound Machine

De oorspronkelijke Engelstalige productie, die tot 2017 in de Verenigde Staten te zien was voordat ze naar het Nederlandse vasteland kwam. Kreeg een reputatie als een ietwat saaie maar betrouwbare publiekslieveling. Dankzij een spectaculair, heup schuddend liedjesboek met dank aan het koppel de Estefans en hun voormalige popgroep: Miami Sound Machine. Maar voor een op feiten gebaseerde show die drama ontleent aan de poging van het machtspaar om te transformeren van de Latijnse markt. Naar de Amerikaanse mainstream, resoneert ‘On Your Feet!’ opnieuw wanneer het voornamelijk in het Nederlands wordt opgevoerd met Engelse, Spaanse muziek.

De musicalproductie

Die benadering voegt authenticiteit toe en verhoogt de hindernissen die de Estefans overwonnen om door te breken in een complexe muziekindustrie. Wanneer de dialoog van de show laat in akte 1 overgaat van het Engels naar het Nederlands. Als een platenproducent (gespeeld door Paul Donkers) zich verzet tegen de wens van het stel om een nummer in het Engels uit te brengen. Is de uniekheid van Estefan des te gekker.

Voor deze productie, met als ondertitel ‘La Historia de Emilio y Gloria Estefan’. Vertaalde Allard Blom de musical naar het Nederlands. En schreef Gloria Estefan nieuwe Spaanse teksten voor vier liedjes. De show volgt de opkomst van Estefan. Beginnend met hun nederige Cubaanse wortels en eindigend met Gloria’s comeback optreden na haar busongeluk in 1990 en haar rugoperatie. Onderweg krijgt de musical diepgang door het portretteren van het professionele en persoonlijke partnerschap. En de opofferingen die de weg vrijmaakten voor het succesverhaal van Estefan.

De band, geleid door muziekregisseur Oscar Hernandez. Is opvallend gesitueerd op een platform boven het podium, ook al verbergt de productie de muzikanten voor het grootste deel van de show. Toch dringt hun feestelijke geluid door in de intieme ruimte zonder het publiek ooit te overstemmen. Zoals de sceptische platenproducent in de show leert, kent de aantrekkingskracht van de muziek van de Estefans. Of die nu in het Nederlands, Engels, Spaans of een mengeling van de drie wordt uitgevoerd. Haast geen grenzen.

On Your Feet! De Musical
Schuiven naar boven