De Leeuwenkoning, een briljante show

De Leeuwenkoning, de musical. Een prachtige show.

Toeschouwers die naar het Tilburgse theater gaan om de musical De Leeuwenkoning bij te wonen, staan een geweldige creatieve traktatie te wachten. De Leeuwenkoning is een absoluut briljante show.
Het is een van de meest gehypete shows ter wereld. En is nu recordhouder als snelst verkopende muziektheatershow in de geschiedenis van Nederland. Toen ik het zelf had meegemaakt, begrijp ik volkomen waarom.

De Leeuwenkoning is een van die prachtige shows met geweldige zang, geweldige dans. Prachtige podiumeffecten, verschillende kunstvormen die allemaal samenkomen in één geweldige ervaring die je de show echt laat waarderen.

Wanneer het openingsnummer ‘Circle of Life’ van Elton John begint, is het spektakel adembenemend. Als de Afrikaanse dieren door de arena zwermen, is het allemaal een beetje ’te’ overweldigend. Voeg daarbij hoe sentimenteel mensen zijn over de originele animatiefilm, en het is geen wonder dat er veel tranen vlogen toen Lebohang “Lebo M” Morake: ‘Nants Ingonyamas’ zong. Kort daarna, was het heerlijk om een paar verrassend lokale accenten te horen gemengd met die van de multiculturele cast toen het verhaal zich begon te ontvouwen. Plus, het is zo’n klassiek verhaal: makkelijk één van Disney’s grootste producties.

Ik vond dat alle acteurs hun rol tijdens de voorstelling van vrijdagavond perfect speelden. Een speciale vermelding moet echter gaan naar Jorrit Ruijs als Scar. Die de schurkenrol tot een heerlijk uiterste boef opvoert. Het enige waar ik kritiek op zou kunnen hebben is het element van de climax. De krachtmeting tussen Simba en Scar is fantastisch en passend epische passage, maar het vindt plaats binnen de bredere strijd tegen de hyena’s die kwalitatief minder goed aanvoelt en rommelig overkomt.

Uiteraard is zoiets technisch heel moeilijk te realiseren op het toneel. Maar voor liefhebbers van de films is het een belangrijk element dat in deze musical een beetje overhaast en ondermaats is. Het grootste deel van de show is dat echter allesbehalve. Ik heb bijna de volle tweeënhalf uur met grote ogen zitten grijnzen. Afgezien van de grote muzieknummers is het meest spectaculaire moment misschien wel dat Simba (Naidjim Severina). Mufasa (David Goncalves) als een spiegelbeeld in het water ziet verschijnen. Ik zal niet verklappen hoe dat in zijn werk gaat, maar ik kan je alvast verklappen, het ziet er geweldig uit.

Het is een van de vele magische momenten die deze show de hype meer dan waard maken.
Bereid je voor om overweldigd te worden, en neem misschien wat zakdoekjes mee. Je zult niet teleurgesteld worden. Het is een briljante show in al haar facetten, die de hype helemaal waard maakt.

De Leeuwenkoning, een briljante show
Schuiven naar boven